Tekst wordt bij ons dagelijks gesneden en gegraveerd. Als sjabloon, stempel, slogan aan een wand, leuke boodschap op een plank of markering van een onderdeel. Maar waar moet je nou op letten als je tekst in je tekening verwerkt?
Tekst graveren
In principe kunnen wij alle lettertypes graveren. Let wel op dat tekst niet te klein wordt voor de leesbaarheid. Wij raden aan om een minimale grootte van 3mm (≈9pt) aan te houden. Als het lettertype erg sierlijk/ gedetailleerd is, of de gravure op het materiaal weinig contrast geeft, houd dan iets groter aan.
Tekst snijden
Bij het snijden van tekst is het vaak van belang dat de binnenkanten van letters zoals de “o” zitten blijven. Dit is bijvoorbeeld bij sjablonen belangrijk. Handig is het om dan speciaal geschikte lettertypes te kiezen. Zie hiervoor onze sjablonenpagina.
Let ook op dat tekst die je laat uitsnijden niet te klein is. Wij adviseren om tussen snijlijnen altijd minimaal 1mm speling te hebben, dit kan je in de tekening nameten ter controle. Afhankelijk van het lettertype, is tekst vaak geschikt om uit te snijden vanaf ongeveer 12mm grootte (≈34pt).
Lettertype kiezen
Heb je geen idee wat voor lettertype je zou willen? Op deze pagina helpt Laserbeest je verder bij het maken van een keuze.
Lettercontouren aanleveren
Als je een tekening opstuurt, zet dan al je tekst om naar lettercontouren. De tekst is dan niet meer aan te passen en bestaat uit vormen, net als alle andere vormen in de tekening. We vragen dit om fouten te voorkomen. Wanneer wij namelijk niet over het gebruikte lettertype beschikken, wordt het omgezet in een ander lettertype en verandert het snij- of graveerresultaat.
Het omzetten van tekst naar lettercontouren werkt in ieder programma anders. Wij hebben de beste ervaringen met Adobe Illustrator. Je kan hier tekst selecteren met de rechter muisknop en kiezen voor “create outlines” of “letteromtrekken maken”.
Tip: mocht je (veel) tekst later nog willen aanpassen, bewaar voor jezelf een versie met de tekst voordat deze omgezet is naar contouren. Dan kan je deze later nog aanpassen.
Lukt het niet om de tekst om te zetten en wil je dit door ons laten doen? Zorg dan dat je het lettertype apart met je bestand meestuurt.
Tekst graveren als graveervlak of graveerlijn
Voor het verschil van deze twee bewerkingen zie de ‘Introductie lasersnijden’.
Tekst wordt in 95% van de gevallen als graveervlak uitgevoerd. Omdat de laser het gehele tekstoppervlak afgaat, kan ieder gewenst lettertype uitgevoerd worden. Mogelijkheden zijn onbeperkt. Meestal is dit dan ook de juiste keuze.
Als je vrij grote tekst hebt, dan kan het slim zijn om tekst als graveerlijn uit te voeren. De laserstraal gaat dan niet het hele tekstoppervlak af, maar volgt alleen de letter, waardoor lasertijd en dus kosten bespaard worden. Bij de markering van onderdelen wordt dit bijvoorbeeld vaak gedaan. Let op, als het om veel en/of kleine tekst gaat, bijvoorbeeld hele zinnen, is het juist weer voordeliger om de tekst als graveervlak uit te voeren. Je kan tekst als graveerlijn aanleveren door de contouren van een letter als graveerlijn te tekenen.
Nog efficiënter is het om een lijn-lettertype te kiezen zoals het standaard Autocad lettertype of het lettertype “Isocp”. Dan wordt niet de gehele omtrek van een letter gelaserd, maar alleen de hartlijn (2x zo snel dus). Deze tekst moet dan niet in contouren worden omgezet, maar in hartlijnen. Dat kan helaas niet in Illustrator maar werkt prima in het programma Autocad door het commando “TXTEXP”.
Neem contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.
"*" geeft vereiste velden aan